Dessa bullar blir härligt luftiga, de är fyllda med mandelmassa och massor av kardemumma och det doftar jul i hela huset när de bakas i ugnen =)
Till ca 40 bullar behöver du:
Deg:
1 pkt jäst
150g smör
5 dl mjölk
250g kesella
1/2 tsk salt
2dl socker
2pkt saffran
1 ägg
17dl vetemjöl
Fyllning:
Smör
Mandelmassa
Kardemumma
Pensling:
Ägg
Mandelspån
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37grader.
Tillsätt saffran och kesella i degvätskan
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i degvätskan och rör tills jästen löst sig
Tillsätt salt, socker och ägg, rör tills allt blandats
Häll i ca 15 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt försiktigt resten av mjölet, lite i taget. Ta inte för mycket, utan sluta när degen släpper kanten
Låt degen jäsa under duk i ca 50 min
Knåda degen lätt, dela degen i 2 delar
Kavla ut delarna till 2 rektanglar
Bred på ett tunt lager smör, strö över kardemumma och hyvla över mandelmassa.
Vik rektangeln så degen blir dubbel
Skär i ca 1 cm breda remsor
Tvinna och snurra remsan till bullknutar
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt
Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter
Sätt ugnen på 200g varmluft eller 225 vanlig ugn.
Pensla bullarna med ett ägg och strö över mandelspån.
Grädda i ugnen i ca 8 min'
Nu har du ett gäng ljuvligt goda lussebullar..
Hoppas dom smakar // Rosa