Välkommen till Bakutmaningen. En inspirationsblogg där DU som hemmabakare varannan vecka möts av en ny utmaning. Du väljer själv vilka utmaningar du vill vara med på och alla är välkomna. Vill du va med maila oss på bakutmaningen@hotmail.com , så får du en inbjudan så att du kan lägga in just ditt bidrag. Vackert, fult, lyckat eller misslyckat spelar ingen roll bara att DU är med och låter dig utmanas! Observera att detta är ingen tävling utan ett sätt att inspireras,ha kul och lära av varandra.
måndag 17 december 2012
Jullov
Bakutmaningen tar nu ett kort uppehåll under julen och återkommer med nya utmaningar måndag den 7 januari. Välkomna då !
God Jul och Gott Nytt År önskar vi på bakutmaningen.
söndag 16 december 2012
Mjuk pepparkaka
Här kommer mitt favoritrecept på mjuk pepparkaka. Det är en klassisk kaka som jag gärna serverar med lingongrädde.
Du behöver:
- 150 g smör
- 3 ägg
- 3 1/2 dl socker
- 2 1/4 dl gräddfil
- 4 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1 påse santa maria pepparkakskryddor
- Smält matfettet och låt det svalna.
- Rör ägg och socker poröst.
- Tillsätt gräddfil och matfett.
- Rör ner mjöl, bakpulver och kryddor.
- Häll smeten i en smord och bröad form ( 2 liter).
- Grädda på galler längst ner i 175-200 graders ugn i 50-60 minuter.
Fler recept hittar ni på www.bakemyday.webblogg.se
God jul och gott nytt år önskar Carina/bakutmaningen.
Mjuk Pepparkaka med frosting
Mjuk pepparkaka är ju så gott, men ska jag vara ärlig så har jag aldrig bakat en förut. När man letar nya recept är ju google guld värt.. så efter en stunds sökande och komponerande av olika recept blev detta min variant. Så denna vecka blev utmaningen extra spännande =) Kakan lamnades av på min sambos jobb, och jag väntar spänt på betyget..
Du Behöver:
Kakan
100g smör
3 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 påse pepparkakskryddor
2 dl vaniljyoghurt
1 dl lingonsylt
Frosting:
200g philadelphia
50g mjukt smör
300g florsocker
2tsk vanlijsocker
Dekoration:
Kanel
Lingon
Gör så här:
* smör och bröa en springform ca 24cm
* Sätt ugnen på 175 grader
* Rör smör och socker luftigt och poröst
*Tillsätt äggen, ett i taget, vispa rejält.
* Tillsätt yoghurt och lingonsylt
* Blanda samman alla torra ingredienser i en skål.
* Blanda försiktigt ner de torra ingredienserna i smeten.
* Häll smeten i formen
*Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme
Blanda under tiden samman alla ingredienser till frostingen. Bred frostingen på kakan när den svalnat. Strö över kanel och lingon.
Hoppas det smakar // Rosa
måndag 10 december 2012
Utmaning v.50
När det närmar sig jul blir man ju så sugen på pepparkakor. Därför blir denna veckas utmaning att baka din mjuka favoritkaka med pepparkakssmak. Har du ingen favorit så leta upp ett recept, baka och delge oss andra.
Mjuk pepparkaka är en form av sockerkaka med pepparkakssmak.
Ingredienser som traditionellt ingår i smeten är vetemjöl, socker, fett, ägg och lingonsylt. Hävmedel är bikarbonat och namnet kommer av att kakan smaksätts med till exempel nejlika, kanel och ingefära som används till pepparkakor.
Text och bildkälla:Wikipedia
Använd en färdig påse med pepparkakskryddor om du vill, gör vilken form du vill på kakan,använd lingonsylt om du vill. Bara fantasin sätter dina gränser.....
Låt dig utmanas, inspireras och njut.
MVH Bakutmaningen
tisdag 4 december 2012
Vörtbröd Lchf
Vörtbröd är ju så gott och väcker verkligen julkänslor hos mig, så det vore ju synd om man inte kunde hitta ett bra lchf recept på just vörtbröd. Efter lite surfande bland mina ispirationsbloggar hittade jag ett recept som verkade intressant (tack Vevve), efter lite ändringar blev det här min version på vörtbröd.
Receptet räcker till ett bröd:
5 ägg
1,5 dl creme fraiche
2 dl julöl
2.5 dl pofiber
1,5 dl fibrex
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
1 tsk malen kryddnejlika
2 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk malda pomeransskal
1 nypa salt
1 dl tranbär
Gör så här:
Receptet innehåller julöl och tranbär som inte är helt enligt lchf tabellerna, men man kan säkert välja att utesluta det och ersätta med något annat.
Hoppas det smakar// Rosa
Receptet räcker till ett bröd:
5 ägg
1,5 dl creme fraiche
2 dl julöl
2.5 dl pofiber
1,5 dl fibrex
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
1 tsk malen kryddnejlika
2 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk malda pomeransskal
1 nypa salt
1 dl tranbär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader
- Vispa ägg och creme fraiche
- Blanda i öl
- Blanda de torra ingredienserna och häll sedan i äggsmeten
- Blanda väl
- Häll i tranbär
- Fördela smeten i en bakplåtspappersklädd form
- Grädda i 30 minuter
Receptet innehåller julöl och tranbär som inte är helt enligt lchf tabellerna, men man kan säkert välja att utesluta det och ersätta med något annat.
Hoppas det smakar// Rosa
måndag 3 december 2012
Utmaning Vecka 49
Många av oss har redan börjat köpa hem kryddor och annat till årets julbak. Nejlikan, kanelen och ingefäran får en härlig julig doft att sprida sig i våra kök. Och denna vecka ska vi få använda några av alla julens härliga kryddor, för vi ska baka VÖRTBRÖD.
Lite om vörtbrödet:
Vörtbröd är ett matbröd som bakas av råg- och vetemjöl; som degspad används vört ( vört är en råvara vid öltillverkning). Äts traditionellt under julen, och är ofta kryddat med kryddnejlika, kanel, ingefära, kardemumma och russin. Brödet som doppas i dopp i grytan brukar ofta vara vörtbröd. Där vörtbrödet har sin äldre tradition uppskattades det för sin sötmas skull och för att det var en välkommen omväxling till det osötade brödet. Man tillsatte vört som man hade tillgång till när man bryggde öl, vanligen inför de stora helgerna. Vörten gav en ny smak och sötma till brödet.
Textkälla: Wikipedia
Hoppas du är med och utmanas denna vecka// Bakutmaningen
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)