Du behöver:
- 25 g jäst
- 2 1/2 dl mjölk
- 1/2 dl strösocker
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 krm salt
- 7 dl vetemjöl
- 75 g rumsvarmt smör
- florsocker till pudring
Till fyllning behövs:
- 200 g mandelmassa
- 1 dl hallonsylt
Till blåbärsgrädden behövs:
- 3 dl vispgrädde
- ca 2 dl blåbär, färska eller frysta och tinade
- ev lite strösocker till bären
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke och ljumma mjölken till fingervärme. Lös upp jästen i mjölken.
- Blanda strösocker, kardemumma, salt och mjöl och rör ner i degspadet.
- Tillsätt det mjuka smöret i klickar.
- Arbeta ihop till en deg och knåda ordentligt.
- Låt degen jäsa i minst 40 minuter.
- Dela degen i 30 små bitar ( i boken står 60 men då blir det pyttesmå ) och rulla till runda bullar.
- Lägg bullarna med jämna mellanrum på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
- Grädda dem i mitten av ugnen i 200 grader i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna helt.
- Arbeta ihop mandelmassan med hallonsylten till en tjock smet. Skär av ett litet lock på bullarna och klicka lite fyllning på varje bulle.
- Vispa grädden, mosa blåbären lätt och söta dem med socker om du vill. Vänd ner blåbären i grädden och spritsa detta på varje bulle.
- Sätt tillbaka locket och pudra över lite florsocker.
Hoppas du blev inspirerad att baka nu......
Carina / bakutmaningen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar